onsdag 11. mai 2011

12. mai – en spesiell dag.

12. mai i 1978 kjørte eg opp til "lappen" og 12.mai er den internasjonale sykepleierdagen - gratulerer med dagen til alle mine kollegaer.


I tillegg er det den internasjonale Fibromyalgidagen - gratulerer kjære medsøstre og brødre…


I Norge er det om lag 100000 som har fibromyalgi, og ca 90 % av dem er kvinner, om lag 5 % er menn og resten er barn. Barn heilt ned i førskolealderen har fått diagnosen…


Hardt arbeidende kvinner som helsepersonell, barnehageansatte og hotellpersonell er mer utsatt for å utvikle FM. Har du i tillegg en i nær familie med leddplager eller har du vært utsatt for et traume eller en ulykke, er sjansene for å utvikle FM stor. Barn som har vokst opp i rusbelastende hjem er også i risikosonen.


Foruten smertene i heile kroppen, som vandrer fra ledd til ledd så får en dårlig korttidsminne, redusert konsentrasjon, matintoleranse, var for støy, likt osv…sykdommen er mye mer kompleks enn hva en skulle tru. Vi har endringer i Serotonin og Substans P, mindre veksthormon og endringer i andre hormoner.


I tillegg så ser vi så friske ut -som min tidligere fastlege brukte å si ” det e`dokkers største fiende” Vi trener og står på, fordi tilpassa trening og aktiviteter er med på å holde sykdommen og smertene i ”sjakk”.


Fibromyalgi er en sykdom som ikke heilt er akseptert av alle og kunnskapen hos enkelte helsepersonell er dessverre heller dårlig……Dette medfører at mange kvier seg for å fortelle omverdenen at de har FM.


Sjøl har eg sykdommen, min mor har den og mest sannsynlig hadde min mormor den, mine 2 eldste barn har FM, og nr 2 på 20 er blitt erklært minst 50 % arbeidsufør. Min store interesse og engasjement for FM har medført at eg er blitt leder for lokallaget i Midttroms og Fylkesleder i Troms. Eg synes det er veldig givende å kunne spre informasjon og dele mine erfaringer og kunnskaper om sykdommen.


DET er tøft for en ungdom å oppleve at kroppen ikke fungerer, du må gi tapt på skolen og en runddans innenfor helsevesenet medfører at en har lyst til å stange hodet i veggen. Er du riktig uheldig å ha en fastlege som ikke VIL diagnostisere deg og sender deg videre til en spesialist- går det fort 1-2 år ekstra i ventefasen. Menn har også er mer e kronglete vei innenfor helsevesenet, de får ofte diagnosen ryggproblemer enn FM, og det finnes til og med leger som sier at ” menn- nei de får ikke FM”…


Ha en fin Fibromyalgidag.

Ingen kommentarer: